Responsive image

Lady+Lord MacBeth

THEATER
Landelijke tournee

 

Lady+Lord MacBeth is de tweede samenwerking van regisseur Olivier Diepenhorst en schrijver Tom Lanoye.

Vorig seizoen regisseerde Diepenhorst Mamma Medea, een bewerking die Lanoye al eerder schreef. Nu werken ze voor het eerst samen aan een nieuwe productie! Tom Lanoye schrijft momenteel deze nieuwe Nederlandse toneeltekst.

Veel bloed, wreedheid en duisternis. Zo staat ‘de Schotse tragedie’ van Shakespeare bekend. Daar voegen Lanoye en Diepenhorst twee onverwachte elementen aan toe.

Bodemloze liefde en pijn — het gemis aan wat nooit heeft mogen zijn. En een centrale, drijvende rol voor Lady MacBeth. Zij en Lord MacBeth hebben elkaar al in hun jeugd onvoorwaardelijk trouw gezworen. Met de jaren is hun passie nog aangescherpt door de grote tragedie in hun leven: ze bleven kinderloos. In tegenstelling tot hun vrienden, Lord en Lady Banquo. Die kunnen pronken met een prachtig zoontje, Fleance, dat dol is op zijn oom en tante Macbeth. Zelfs die kinderliefde kwetst de ouder wordende MacBeths meer dan ze tonen.

Lord MacBeth werkt zijn onbehagen uit op het slagveld. Als meest ervaren generaal van koning Duncan vecht hij nog steeds in de voorste gelederen, als een bezetene. Maar de eer die hem na afloop wordt bewezen troost hem niet. En zijn vriend Banquo, allesbehalve een vechtjas, blijft populairder dan hij.

Lady MacBeth bezweert haar man dat hij meer verdient. Veel meer. En zijzelf ook. De waarzegsters die ze raadpleegt hebben haar een wreed plan ingefluisterd — of was het omgekeerd? Is zijzelf de eigenlijke bedenkster? Samen moeten ze de zwakke koning Duncan uit de weg ruimen. Lord MacBeth heeft als enige recht op de troon. Maar ook hun vrienden Lord en Lady Banquo moeten uit beeld verdwijnen. Lady MacBeth heeft recht op Fleance. Een zoontje dat zij kan opvoeden tot kroonprins. Beter dan zijn echte moeder het zou kunnen.

Wat een waanzinnig plan leek, wordt een obsessie. Ten slotte gaat het echtpaar over tot de daad. Met desastreuze gevolgen. Ook voor henzelf.

 

Koningskoppel

Joy Wielkens en Alwin Pulinckx spelen Lady en Lord MacBeth.

Joy is bekend van haar rol als Nora in de populaire tv-serie Dertigers. Zij speelde in vele toneelvoorstellingen waaronder de hoofdrol in het toneelstuk Beneatha’s Place en in muziektheaterstukken als Billie! en Dear Winnie. In 2013 werd ze genomineerd voor een Musical Award. Joy maakte drie theatersoloprogramma’s: Sneeuw, Papa was a rollin’ nobody en Negra

Alwin was vijftien jaar lang als acteur vast verbonden aan ITA. Onlangs schitterde hij in The Damned, in zijn rol als Herbert Thallman (ITA, regie Ivo van Hove). Momenteel is hij te zien in de met 5 sterren bekroonde monoloog De Wanen ★★★★★ (Theater Bellevue, regie Olivier Diepenhorst).­­

 

Lady+Lord MacBeth zal te zien zijn in de theaters in de periode maart - april 2024. 
Responsive image

Joy Wielkens

Responsive image

Alwin Pulinckx

)