Responsive image

Lars Norén overleden

Toneelschrijver Lars Norén is overleden. Hij was een van de allergrootste toneelschrijvers van deze tijd. We speelden Noréns 'Hebriana' in 2014 en 'De nacht, de moeder van de dag' in 2019.

Norén staat wereldwijd bekend als de opvolger van Ibsen en Strindberg. Nadat hij debuteerde met gedichten, schreef Norén in een razend tempo een reeks theaterstukken die ontwrichte familierelaties blootleggen. In Nederland werd hij geïntroduceerd door Karst Woudstra, die de meeste van zijn stukken vertaalde en ook regisseerde.

Norén in een interview: “Ik ga nooit naar het theater. Nooit naar de bioscoop. Ik lees niet veel. Mensen interesseren mij. Ik kijk naar hen. Ik schrijf stukken zonder verhalen. Ik hou ervan dat mensen hun leven vertellen zoals bij Tsjechov. Maar de mens is meer dan het verhaal van zijn leven. Ik wil weten wie de mens is, waarover de mens gaat.”

In Noréns necrologie schrijft de Volkskrant: "Meest recent was van Norén opnieuw ‘De nacht, de moeder van de dag’ te zien. Het stuk waarmee hij vermoedelijk altijd vereenzelvigd zal blijven worden. Albert Lubbers regisseerde het bij Theatergroep Suburbia als een ongekend felle en realistische familievete. Wat die voorstelling bovenal liet zien: zolang er op de wereld families ten onder blijven gaan aan verstikkende banden, blijft het werk van Norén pijnlijk relevant.” 

Lees hier meer over Lars Norén.